In deze tentoonstelling wordt het verhaal verteld over de teloorgang van het cisterciënzer klooster, dat tussen 1192 en 1594 op godsdienstig, economisch en politiek gebied grote invloed heeft gehad op Stad en Ommelanden.
Deze expositie brengt de Reformatie, de Tachtigjarige Oorlog en de Reductie van Groningen in beeld. De constante strijd tussen Stad en Ommelanden passeert ook nadrukkelijk de revue. De succesvolle belegering van de stad Groningen door Maurits en Willem Lodewijk leidde in 1594 tot de Reductie van Groningen, waarbij Stad en Ommelanden zich aansloten bij de Republiek. Dit was de genadeklap voor het klooster Aduard: de gereformeerde godsdienst werd staatsgodsdienst en de uitoefening van het katholieke geloof werd verboden.
Het klooster kwam met al zijn grondbezit in handen van de provincie. Het achtergebleven bouwmateriaal werd voor een deel gebruikt voor de bouw van het dorp Aduard.
De tentoonstelling probeert een beeld te geven van de geschiedenis in onze regio in deze zo hectische periode in de zestiende eeuw. De officiele opening vond plaats op zaterdag 2 april in de Abdijkerk in Aduard. De historicus en voormalig stadsarchivaris dr. J.F.J. van den Broek heeft een lezing houden, getiteld ‘Aduard en de Ommelander kloosters aan de vooravond van de Reductie’.
Ter gelegenheid van deze nieuwe expositie is door de heer H. Muskee een boekje samengesteld dat bij de opening is gepresenteerd.