Tentoonstelling Geletterd en Geleerd
Geleerden van wereldfaam, kwamen in de 15e en 16e eeuw naar Aduard, waar zij studeerden, discussieerden en elkaar inspireerden. Er werden nieuwe ideeën geboren en nieuwe inzichten verworven. De geleerden vertrokken na enige tijd naar elders, maar namen de ideeën mee. Zo is er vanuit het klooster Aduard een bijdrage geleverd aan de renaissance en het humanisme. Tot de Aduarder kring behoorden o.a. Wessel Gansfort, Rudolf Agricola, Regnerus Praedinius, Albert Hardenberg en nog zeker 13 andere geleerden. De naam ‘ Aduarder kring’duidt op een groep vernieuwende geleerden die over een groot tijdsbestek invloedrijk zijn geweest voor de westerse cultuur en die gemeen hebben dat ze gedurende een bepaalde tijd in Aduard verbleven.
De thema expositie van 2013 handelt over deze periode en de link met het humanisme. In de expositie hangt een olieverf schilderij van Wessel Gansfort . Zijn belang als wetenschapper is nog steeds groot. Er zijn straten, pleinen en scholen naar hem genoemd, maar een geschilderd portret bestond er van hem niet. Mevrouw Jacqueline Kasemier (Usquert) heeft de gravures, die er wel van hem zijn, gebruikt om de grote man op passende wijze te eren met een schilderij hem waardig.
De jonge filmer Ruben Binnendijk (Utrecht) heeft een film gemaakt over de sporen die er nu nog van Wessel Gansfort en de Aduarder kring te vinden zijn, de titel luidt “Lex mundi, hedendaagse sporen van noordelijke humanisten”.